În această toamnă, programul de burse sociale oferit de Fundația de Sprijin Comunitar cu sprijinul sponsorilor și donatorilor din țară și străinătate a intrat în al 11- lea an de existență . În parteneriat cu Kaufland România , FSC a derulat în ultimii 10 ani programul “Adoptă un liceean”, care prin rezultate și impact a îmbunătățit simțitor accesul la educație al unui număr de peste 250 de elevi provenind din medii rurale defavorizate (zona de est a județului Bacău ).

Pe lângă sprijin financiar, liceenii beneficiază de consiliere și asistență complexă în vederea bunei integrări sociale și îmbunătățirea performanțelor școlare, implicare în programul de voluntariat, mentorat și sprijin individual, participarea la activități și programe educative și de dezvoltare personal, realizate în cadrul organizației sau de către parteneri.

Specialiștii FSC comunică constant cu părinții și cadrele didactice pentru a sprijini integrarea bursierilor și progresul școlar. Deasemenea, ei asigură și relaționarea cu  autoritățile locale, instituții și agenți economici pentru facilitarea accesului la servicii sau pe piața muncii pentru tinerii asistați .

Beneficiarii proiectului sunt tineri liceeni care provin din familii cu dificultăți socio-economice (lipsa locurilor de muncă, familii monoparentale, familii cu mulți copii, etc) și care se află în riscul de a abandona cursurile liceale, în special din cauza lipsurilor materiale, dar și din cauza lipsei sprijinului psiho-social al familiei.

”Anual, în cadrul programului sunt asistați 50 de liceeni fără posibilități. Dintre aceștia 30 primesc burse de 250 de lei pe luna de la Kaufland România . Alături de ei, alți aproximativ 20 de tineri primesc sprijin din partea altor sponsori și donator locali, naționali și internaționali, printre care se numără și Agricolă Bacău. Condiția este să frecventeze cursurile liceale, să nu aibă corigențe, sau note scăzute la purtare și să se implice în activități de voluntariat, pentru a învață să ofere la rândul lor o mâna de ajutor celor care au nevoie.” Ionuț Chiriță , coordinator PR.

„Suntem convinși că educația este imperios necesară pentru dezvoltarea unor comunități puternice și sănătoase. La Kaufland România ne-am luat angajamentul de a susține pe termen lung accesul la educație al categoriilor sociale dezavantajate. Astfel, ne concentrăm pe susținerea unor programe și inițiative care încurajează copiii să își continue studiile și să performeze, indiferent de mediul din care provin”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Și în acest an, parteneriatul strategic între FSC și Kaufland va reprezenta o mână de ajutor, întinsă acestor tineri pentru a-i sprijini să-și schimbe destinul, pentru a beneficia în mod real de dreptul la educație pe care orice copil ar trebui să-l aibă asigurat. Fiindcă în cei 10 ani de existență, acest program chiar a schimbat destine!

Gabriela Filip, este una dintre tinerele pentru care bursa FSC a făcut cu adevărat diferența: “Acum nouă ani țin minte că mă rugam de tatăl meu cu lacrimi fierbinți să mă lase la liceu, să-mi dea posibilitatea de a mă dezvolta că om și simțeam că toate eforturile depuse pentru a învăța și a avea rezultate bune au fost în zadar și îmi vedeam spulberate visele de a-mi finaliza studiile din cauza lipsurilor. Cu ajutorul unei burse FSC și cu multă muncă, am reușit să- mi urmez visul. Am terminat liceul, am absolvit Facultatea, iar în prezent sunt profesor titular la Școala Gimnazială ,,George Apostu” Stănișești. Acum încerc la rândul meu să-i ajut pe copii oferindu-le informații și modalități de a-și continua studiile.

Bursa FSC a fost un real ajutor, practic mi-a oferit șansa de a merge la liceu și de a-mi continua studiile. Mulțumesc FSC și tuturor oamenilor care se implică în astfel de activități, încercați să-i ajutați și pe alții căci și noi, copiii din mediul rural, merităm o ȘANSĂ ÎN VIAȚĂ!”