Fundația de Sprijin Comunitar a demarat un proiect nou dedicat refugiaților ucraineni, prin care oferim sprijin și suport celor care locuiesc în comunitatea noastră, de la inițierea unor activități și ateliere diversificate, la ajutoare pentru familiile aflate în nevoie. În județul Bacău sunt aproximativ 250 de refugiați care au decis să rămână pe termen lung, iar nevoile actuale de sprijin se referă la servicii socio-educative pentru copii și tineri, sprijin pentru mame, consiliere juridică, hrană, rechizite școlare, produse de igienă și informare pentru locuri de muncă. 

Proiectul este derulat de Fundația de Sprijin Comunitar și beneficiază de finanțare prin Programul „SUPPORT UKRAINE – Active support measures for Ukrainian citizens fleeing the war”, finanțat de „Diakonie Katastrophenlife” prin FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale. 

Fundația Sprijin Comunitar s-a implicat încă de la începutul crizei umanitare induse de războiul din Ucraina în furnizarea de servicii de sprijin: consiliere, donații în haine și alimente, asistență medicală, juridică și psihologică, transport umanitar în Ucraina, folosind resursele a organizației (voluntari și angajați, spații, vehicule etc.) și a rețelei de sprijin din comunitate. 

Serviciile au vizat județul Bacău și au fost asigurate în conformitate cu și în parteneriat cu celelalte ONG-uri și autorități. În perioada iunie-august, FSC a amenajat un spațiu dedicat „Biroului de Consiliere și Reintegrare a Refugiaților Ucraineni”, finanțarea fiind asigurată de OXFAM prin Fundația Comunitară Bacău. Începând cu luna august, FSC a continuat să ofere servicii de consiliere, sprijin și reintegrare, deoarece nevoia este mare.