Final de proiect: tineri educați înseamnă un viitor mai bun pentru noi toți!
Punct final în proiectul TINERI EDUCAŢI = VIITOR SĂNĂTOS care a oferit copiilor din mediul rural și tinerilor bursieri FSC un atractiv program de dezvoltare a abilitaților de viață sănătoasă, desfășurat în perioada septembrie 2018 – februarie 2019. Un număr de 1050 de copii și tineri din zone rurale defavorizate și orașul Bacău au participat la activități educative non-formale menite să-i ajute să dobândească cunoștințele și deprinderile necesare pentru a crește și trăi sănătos și în armonie cu ei înșiși și cu cei din jur, să depășească diferențele sociale și educaționale față de colegii lor din oraș, să-si dezvolte abilitățile de viață independentă și de succes.
Pentru cei mai mici beneficiari ai proiectului o echipa mobilă de specialiști a oferit chiar în satele lor, sesiuni de educație pentru sănătate într-un mod prietenos, interactiv și adaptat vârstei lor, folosind un set de broșuri colorate și prietenoase create special în cadrul proiectului. Au fost abordate teme precum igiena corpului și a hainelor, nutriție, sănătatea corpului, sănătate mintală, adolescența și provocările ei, pericolele din spatele tutunului, alcoolului, drogurilor, primul ajutor. Caravana a fost dublată și de sesiuni lunare de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici susținute în cadrul Cluburilor cu Lipici.
Cei mai mari dintre beneficiarii proiectului, elevii de liceu sprijiniți cu burse de FSC, s-au bucurat de câteva experiențe de învățare mai mult decât interesante oferite inclusiv de angajații Kaufland de la unul dintre magazinele din Bacău, de la care au aflat cum să aleagă corect dintr-un magazin produse sănătoase si convenabile ca preț. La sfârșitul lunii noiembrie au participat la două sesiuni de gătit rapid, sănătos și ieftin oferite, la restaurantul Valhalla, de chef Codruț Rusu. Tinerii au asistat la un adevărat spectacol gastronomic oferit live de unul dintre cei mai talentați bucătari din Bacău și au participat activ la prepararea a patru feluri diferite. Pe lângă gătit, s-au purtat discuții despre principiile preparării sănătoase a hranei și au aflat secrete ale bucătăriei, pe care numai profesioniștii le știu, inclusiv de la invitatul special, chef Robert Voicu, bucătarul Unilever Food Solutions România. Pe lângă acestea tinerii au avut ocazia unor întâlniri și discuții pe teme importante pentru viață (sănătate, viață sexuală, adicții), cu diverși specialiști și chiar câteva sesiuni de dezvoltare personală susținute de un trainer profesionist.
Una dintre cele mai apreciate activități a fost o excursie tematică la care au participat cei mai harnici și implicați copii de la Cluburile cu Lipici si câțiva dintre colegii lor mai mari de la liceu. Timp de două zile, 30 de copii și 20 de bursieri au parcurs un traseu care a îmbinat elementele de istorie și civilizație, cu obiective relevante pentru scopul proiectului. Au fost vizitate obiectivele istorice de la Borzești și Castelul Ghica din Dărmănești și s-a făcut turul izvoarelor minerale din Slănic-Moldova și Moinești. Salina din Târgul Ocna ,a fost de departe locul cel mai îndrăgit, acolo petrecând mai multe ore, bucurându-se de beneficiile aerului salin, servind masa și vizitând obiectivele amenajate în subteran.
„Proiectul a fost un real succes mai ales prin prisma varietății metodelor de învățare folosite. Atât copiii cât și tinerii, au avut contact cu specialiști din domenii esențiale și au participat la activități din cele mai diverse. Acest lucru a făcut ca sesiunile de învățare să fie mult mai atractive și de impact decât abordările educative tradiționale, pasive pentru cei mici. Și părinții au fost încântați de schimbările de atitudine pe care cei mici au început să le facă în viața lor. Aceasta este motivul pentru care am înaintat o inițiativă de dezvoltare a proiectului, de data aceasta fiind vizate chiar mamele copiilor și alte femei din aceste comunități, proiect care urmează sa fie implementat începând cu jumătatea lunii martie, tot în cadrul programului „In stare de bine”” Anca Nedelcu Dobîrceanu, coordonatorul proiectului.
Proiectul Tineri educați = viitor sănătos este derulat de Fundatia de Sprijin Comunitar si finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).