Voluntariatul formează tineri de succes
Despre proiect
Proiectul „Tânăr de succes în comunitatea mea”, implementat de Fundația de Sprijin Comunitar, a dezvoltat abilitați de viață, de implicare civică și voluntariat prin activități non-formale educaționale pentru 50 de tineri, cu precădere proveniți din zone rurale ale județului Bacău, cu efect în succesul acestora în plan educațional și profesional.
În acest proiect s-a organizat o tabăra de dezvoltare personală în care tinerii au învățat despre voluntariat, leadership și scrierea de proiecte și s-au antrenat pentru a deveni viitorii adulti care se implică în viața comunității și contribuie la dezvoltarea acesteia.
De asemenea, tinerii au susținut o „scoală de voluntariat” (școli de vară) în 3 comunități rurale Stănișești, Slobozia Nouă (Com. Stănișești) și Godinești (Vultureni) prin care au transferat către alți 90 de tineri și copii locali elementele de implicare civică deprinse în cadrul proiectului. Experiența școlilor de vară a fost valorificată, iar unul dintre voluntari și-a împărtășit gândurile cu noi.
„O școală de vară nu este doar o școală de vară, ci o amintire pe care nu o vei uita niciodată. În școlile de vară am putut să învăț despre mine multe lucruri, pe care daca nu trăiam o astfel de experiență, nu puteam să le descopăr. Acea săptămână o aștept nerăbdătoare să vină în fiecare an pentru a lega prietenii, a-mi face amintiri noi si mai ales pentru a ajuta copiii din acele sate care au cu adevărat nevoie de noi. Este o experiență unică pe care fiecare adolescent ar trebui sa o aibă măcar o dată în viață.” Diana Alupei, voluntar FSC.
În cadrul acestui proiect, creativitatea a fost unul dintre cuvintele cheie, astfel că tinerii au participat la două ateliere inovatoare, în urma cărora a rezultat imaginea care să reprezinte sintagma „Tânăr de succes în comunitatea mea”. Aceasta imagine este transpusă într-o pictură murală de amploare, amplasată de o echipă de artiști profesioniști de la ZidArt, pe peretele din incinta Centrului de Voluntariat al FSC din str. Mărăști 32.
Un beneficiu extrem de important al acestui proiect a constat în multiplicarea de comportamente prin care tinerii și-au dezvoltat abilități cu efect pe termen lung în capacitatea lor de a fi cetățeni responsabili în propria comunitate. Aceștia au învățat cum și unde să găsească soluții și să se adapteze la cerințele unei societăți rapide, în schimbare continuă. Au învățat să fie voluntari și să participe direct la viață comunității.
Despre impactul voluntariatului în formarea unor tineri de succes
Tinerii și voluntariatul sunt două concepte strâns legate și care pot aduce beneficii semnificative atât pentru societate, cât și pentru dezvoltarea personală a tinerilor implicați, iar FSC pune accent pe acest aspect extrem de important.
Voluntariatul oferă tinerilor oportunitatea de a se implica activ în comunitatea lor și de a face o diferență în viețile altor oameni. Prin intermediul activităților de voluntariat, tinerii contribuie la diverse cauze sociale, cum ar fi asistența socială, educația, protecția mediului, evenimente si campanii publice sau ajutorarea persoanelor defavorizate.
De asemenea, dezvoltarea abilităților personale și a competențelor profesionale se află în strânsă legătură cu participarea la activități de voluntariat . Prin voluntariat, tinerii își dezvoltă abilități de comunicare, leadership, organizare, lucrul în echipă, rezolvarea problemelor și empatia față de ceilalți. Experiența valoroasă rezultată din implicarea în voluntariat oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi expertiză practică în diferite domenii și de a-și explora interesele și pasiunile. Acest lucru este deosebit de util în dezvoltarea unei direcții de carieră sau în luarea deciziilor legate de educație și formare.
Activitatea de voluntariat te responsabilizează, te pune în situația de a lucra în echipa, de a respecta anumite sarcini, de a comunica și relaționa cu cei din jurul tău. Generații la rând, au admis că, datorită voluntariatului, au reușit să își definească personalitatea să se cunoască mai bine și să aibă posibilitatea de a se integra mai ușor în colectivitățile noi, iar voluntarii noștri, numiți și eroii cu insigne roșii, alături de coordonatorul de voluntari, au reușit să construiască o comunitate de oameni valoroși și puternici.
„Așa suntem noi, așa ne place, fie-n munți, fie la mare, fie la activitatea fiecăruia din departamente, oriunde am fi nu uităm să ne acordăm timp nouă, să ne gândim la cât de important este să ne cunoaștem si sa fim unii lângă alții, să avem momentele noastre de om lângă om, suflet lângă suflet. Cât despre om lângă om, ce final mai frumos să aibă aceste activități, decât faptul că o parte considerabilă de beneficiari s-au simțit atât de bine și împliniți, încât au devenit voluntari FSC? Le urăm bun venit cu brațele deschise în familia FSC. Nu doar centrul de voluntariat, F-A-M-I-L-I-A FSC, pentru că niciodată nu ne oprim din a o forma și avea grija de ea.”
Lars Stamate, voluntar FSC.
Proiectul „Tânăr de succes în comunitatea mea” este implementat de către Fundația de Sprijin Comunitar și cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2023, conform Legii nr. 350/2005;
Proiectul si-a propus dezvoltarea spiritului civil și de implicare al tinerilor liceeni, cu precădere al celor proveniți din medii rurale defavorizate, prin programe de voluntariat și ateliere creative, ce vor avea un efect pe termen lung și un impact major în construirea succesului atât în plan educațional, cât și în plan profesional. Valoarea totală a proiectului este de 105.493,83 lei, din care 91.732,65 lei reprezintă finanțare oferită de Consiliul Județean Bacău, prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2023, conform Legii nr. 350/2005. Durata proiectului este de 3 luni iar activitățile au demarat începând cu data de 17 august a.c.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Consiliului Județean Bacău.