“Beneficiarii nostri sunt ratiunea noastra de a exista!”

(Gabriela Achihai, presedinte FSC)

Fundația de Sprijin Comunitar, Bacău (F.S.C.) este una dintre cele mai mari si mai bine organizate O.N/G.-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estica a Județului Bacău. Prin cele opt proiecte derulate la ora actuală, venim în sprijinul celor mai defavorizate categorii ale comunității: bătrâni și bolnavi în faze terminale, copii și familii defavorizate, comunități rurale izolate.

Având la ora actuală un număr de 100 de angajați, aproximativ 200 de voluntari, 5 Centre educaționale pentru copii, un Centru de zi și un Centru rezidențial pentru vârstnici și 8 echipe de îngrijire la domiciliu, F.S.C. se bucură de recunoaștere națională și internațională având parteneri instituționali din Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Germania, Italia. Proiectele F.S.C. au strans 25 de premii naționale sau internaționale și recunoaștere în cadrul principalelor Gale și evenimente naționale ce promoveaza responsabilitatea socială și excelența în domeniul O.N.G.

Misiunea noastră

  • sprijinirea grupurilor vulnerabile ale comunitatii, prin programe medicale, sociale si educationale;
  • sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale;
  • incurajarea parteneriatului dintre sectorul neguvernamental, administratia publica, la nivel local si regional si sectorul privat

Domeniu de activitate: social, medical, educational;

Beneficiari: batrani, bolnavi in faze terminale, persoane cu dizabilitati, familii sarace, comunitati rurale izolate, copii si tineri

Viziune și valori

Viziunea noastra este o lume in care drepturile omului sunt respectate si toti membrii comunitatii au acces egal si nediscriminatoriu la servicii de calitate, adecvate nevoilor, acordate de profesionisti.

Istoric

Totul a inceput in anul 1991 cand organizatia britanica de caritate Relief Fund for Romania (RFFR) a venit in Bacau pentru a ajuta direct familiile afectate de inundatiile raului Siret.

Imediat dupa aceea au inceput 2 proiecte inovative: Asistenta medicala mobila (adresata comunitatilor rurale izolate si sarace din zonele Podu Turcului si Racaciuni) si Terapia prin Joc (in beneficiul copiilor si adultilor institutionalizati).

Chiar daca in iunie 1997 noul ONG – Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) a preluat managementul acestor proiecte, RFFR i-a ramas partenerul si finantatorul principal. De atunci FSC nu numai ca si-a pastrat proiectele initiale dar le-a si dezvoltat si a inceput noi programe.

La ora actuala FSC are un numar de 6 programe ample din domenii sociale, medicale, educationale adresate categoriilor dezavantajate ale comunitatii: batrani, bolnavi in faze terminale, copii  provenind din familii sarace, comunitati rurale izolate, persoane cu dizabilitati .

Premii si recunoastere publica

2017

Inca un proiect FSC pe podiumul Galei Societatii Civile: locul al doilea la categoria Dezvoltare Economica si Sociala, pentru proiectul „Investitii pentru comunitati durabile”!

Sara Mihaela Șolot, a fost declarată „Cel mai bun voluntar al anului în domeniul social”, iar Ana-Maria Grigore, „Cel mai bun voluntar al anului în domeniul educației” la Gala Națională a Voluntariatului

2015

Pentru al doilea an consecutiv, programul de voluntariat este premiat la Gala Nationala a Voluntariatului, castigand doua premii: Voluntarul anului in Romania in domeniul educatie si Centrul de Voluntariat al anului.

2013

Voluntarii FSC au obtinut premiul I in Europa, in cadrul Galei Active Citizen of Europe – Proiectul “Ingeri in halate albe” , sustinut de programul de voluntariat in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta a primit Premiul trei, in cadrul Galei Societatii Civile organizata in Bucuresti.

2011

In cadrul Galei Societatii Civile proiectele“Clubul cu Lipici – sansa la educatie pentru copiii din zonele rurale” si “Servicii integrate pentru varstnici in judetul Bacau” au castigat premiul I la categoriile “Durabilitate” respectiv “Impact asupra beneficiarilor”Deasemenea proiectul adresat varstnicilor a ocupat pozitia a II-a si la categoria “Servicii de asistenta sociala”

2009

Honorary Award in cadrul  Galei Premiilor ERSTE pentru Integrare Sociala

2007

Programul de voluntariat obţine două distincţii importante: În cadrul Galei Oameni pentru Oameni – premiul pentru campania de voluntariat public si Premiul la categoria Adolescenţi acordat de FONPC

2016

Proiectul “O altfel de scoala” , a primit Premiul 3 in cadrul Galei Societatii Civile, Bucuresti

Alte doua premii la Gala Nationala a Voluntariatului:

  • Cel mai bun proiect de voluntariat al anului 2016 , in domeniul sanatatii: „Proiectul Ingeri in Halate Albe” desfasurat la Spitalul Judetean Bacau.
  • Cel mai bun proiect al anului 2016 in domeniul arta si cultura „Casuta cu Arta” – Activ Mozaic.

2014

  • Premiul Special de Partener oferit de OMV Petrom
  • Programul de voluntariat a primit distinctia de Centrul de Voluntariat al Anului, in cadrul Galei Nationale a Voluntariatului organizat de Federatia Volum

2012

Doi dintre colegii nostrii au obtinut recunoastere la nivel national ca cei mai buni profesionisti in domeniu:

  • Ionut Chirita coordonatorul de strangere de fonduri a fost declarat fundraiserul profesionist al anului la Gala Oameni pentru Oameni;
  • Gabriel Magurianu, a fost declarat coordonatorul de voluntari al anului la Gala Nationala a Voluntariatului.

2010

Cel mai bun proiect de dezvoltare economica si sociala in cadrul Galei Societatii Civile. ONG-ul anului in domeniul educatiei la Gala Premiilor in Educatie

2008

Proiectul Dezvoltare comunitară în zona Podu Turcului a fost declarat marele cîştigător al emisiunii-concurs de proiecte sociale “Respect pentru Viitor”