Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) derulează un nou proiect „Pregătim tineri de valoare în comunitățile Băcăune”, cofinanțat de Consiliul Județean Bacău care își propune să pregătească tinerii din zonele rurale ale județului Bacău pentru a înțelege mai bine tendințele din piața muncii în contextul schimbărilor socio-demografice și digitale din România și Europa. Acest proiect vine în întâmpinarea nevoii de dezvoltare a spiritului civic și a implicării prin voluntariat în viața comunităților locale.  

Proiectul va avea un impact semnificativ asupra vieților acestor tineri, dezvoltându-le abilități esențiale care le vor permite să devină cetățeni responsabili în comunitatea lor pe termen lung. Acești tineri vor învăța să identifice soluții și să se adapteze cerințelor unei societăți aflate într-o continuă schimbare, vor dobândi experiență în voluntariat și vor participa activ la viața comunității. 

Program răspunde necesității stringente de a oferi tinerilor din zonele rurale din județul Bacău acces la resurse educaționale de calitate, oportunități de angajare și sprijin pentru dezvoltarea carierei. Datele recente arată că o proporție semnificativă a tinerilor din România (19,3%) se află în această categorie. În acest context, este esențial să se creeze oportunități de implicare civică și de dezvoltare profesională pentru tinerii din aceste comunități, pentru a preveni migrarea lor către orașe și pentru a revitaliza zonele rurale. 

Obiectivul general  al proiectului este de a dezvolta competențele necesare pentru succesul tinerilor în alegerea carierei, prin formare acreditată în competențe antreprenoriale și accesul la informații avizate de la profesioniști, distribuite prin emisiuni Podcast. Totodată, proiectul își propune să dezvolte spiritul civic și încurajează implicarea tinerilor în viața comunității prin voluntariat. 

Obiective specifice: 

  1.  Dezvoltarea abilităților tinerilor băcăuani în a alege cariere de succes prin organizarea unui training în competențe antreprenoriale acreditat pentru 40 de participanți și prin realizarea unui context informațional digital (distribuit prin YouTube FSC) prin 5 interviuri-podcast cu diferiți profesioniști care să vorbească despre alegerea meseriilor. 
  1.  Dezvoltarea abilităților pentru 80 de tineri din 4 comunități rurale, de a învăța despre politici publice și de a dialoga cu decidenți din propria comunitate pe teme de interes comunitar. 
  1. Promovarea conceptului de voluntariat în rândul liceenilor și atragerea a 100 de noi voluntari care să se alăture programului FSC, precum și recunoașterea publică a meritelor pentru 25 de voluntari care au încheiat stagiul de activitate în FSC. 

 Rezultatele vizate prin proiect: 

  1. 40 tineri care vor urma cursul acreditat de competențe antreprenoriale vor învăța elemente de interes în parcursul lor educațional și profesional. Vor dobândi certificate acreditate. 
  1. 80 de tineri din 4 comunități rurale vor fi antrenați într-un proces de dezvoltare civică și implicare în viața comunității; aceștia vor dialoga cu decidenții din propria comunitate, dar și cu cei de la nivel județean. Vor învăța despre importanța implicării civice și mecanismele democrației. 
  1. 100 tineri vor fi recrutați pentru a deveni voluntari și a se înscrie în Centrul de Voluntariat al FSC; aceștia vor intra într-un proces de creștere și dezvoltare de abilități. Vor învăța despre voluntariat, legislația din domeniu și vor putea, efectiv, să contribuie la diferite proiecte în cadrul Centrului de Voluntariat. Rezultatul activității lor se va reflecta în multiple proiecte pe care le vor susține. 
  1. 25 de tineri vor primi recunoaștere publică prin intermediul evenimentului „Graduation Day”; ei vor „pleca în lume” cu un bagaj de experiențe și cunoștințe din domeniul voluntariatului și vor reprezenta organizația și comunitatea băcăuană în viitoare instituții educaționale sau locuri de muncă. 

Durata totală a proiectului este de 3 luni, cu începere de la data de 22.08.2024. 

Planul de acțiune de punere în aplicare și implementare a proiectului presupune ca în cele 3 luni dedicate proiectului să se realizeze: organizarea unui atelier de formare acreditată în competențe  antreprenoriale pentru 40 de tineri, realizarea a 5 emisiuni de tip Podcast, în care profesioniști din diverse domenii vor oferi sfaturi pertinente despre alegerea carierei, recrutarea a 100 de noi voluntari care să se alăture Centrului de Voluntariat FSC și organizarea evenimentului „Graduation Day”, prin care se vor recunoaște meritele celor 25 de voluntari care au finalizat stagiul în programul FSC și au plecat către universități sau locuri de muncă. 

Surse de din finanțare. Bugetul total al proiectului este de 103,015.00 lei din care 82,000.00 lei reprezintă finanțare oferită de Consiliul Județean Bacău, prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024, conform Legii nr. 350/2005. Durata proiectului este de 3 luni iar activitățile au demarat începând cu data de 01.09.2024. 

Proiectul „Pregătim tineri de valoare în comunități Băcăuane” este implementat de către Fundația de Sprijin Comunitar și cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024, conform Legii nr. 350/2005;