Alo, sunt aici să te ajut!

In contextul pandemiei de COVID_19, centrele de zi deschise de FSC pentru copiii din 5 comunități rurale sărace din județul Bacău s-au închis încă de la începutul lunii martie. Pentru aproape 400 de copiii din cele 5 comunități aceste centre reprezentau singurul loc în care își puteau face temele în condiții decente și sub supraveghere specializata, desfășurau activități extrașcolare non-formale, se puteau juca și bucura de copilărie. După închiderea centrelor aceștia nu au alta opțiune decât a rămâne în casele mici, în care 5 – 8 membrii ai familiei locuiesc într-un spațiu de 30-40 mp. In multe cazuri rudele plecate în străinătate s-au întors datorită pierderii locurilor de munca mărind numărul de locatari, totul în condiții insalubre, fără apă curentă, canalizare sau cele mai minime condiții de igienă. In plus părinții lor și-au pierdut posibilitatea de a obține venituri din munca zilieră datorită restricțiilor de deplasare și crizei economice. Copiii devin în acest fel foarte vulnerabili în fața sărăciei, bolii, igienei precare, iar lipsa de acces la tehnologia modernă le face imposibilă continuare studiilor de acasă.

Prin proiectul de față vom oferi unui număr de 150 de copii din cele cinci comunități, provenind din familii extrem de sărace, numeroase și cel mai afectate de actuala criză, un program de asistență materială, psiho-sociala și emoțională, dar și monitorizarea copiilor în vederea prevenirii abuzurilor fizice și emoționale, abandonului școlar, expunerii la îmbolnăvire.

Cei 150 de copii și familiile lor vor primi pachete lunare de ajutoare constând în produse alimentare, de igienă personală și a casei și alte bunuri în funcție de nevoi dar și kituri educative fizice pentru ca cei mici să-și poată continua la domiciliu activitățile educative. Familiile și copiii vor avea la dispoziție un număr de telefon la care 3 specialiști le vor oferi consiliere, informare, suport emoțional, sprijin acordat copiilor în activitățile educaționale la domiciliu.

Principalele activități ale proiectului:

Serviciu telefonic pentru copii și familii în scopul informării, consilierii și preluării solicitărilor din partea acestora
Oferirea unor ajutoare lunare de subzistență pentru copii și familii. In urma consilierii și discuțiilor telefonice fiecare copil/familie va beneficia de un ajutor material personalizat lunar care să acopere un minim de subzistență pe perioada crizei COVID-19.
Asistență și sprijin pentru continuarea educației copiilor. Tot lunar, pe lângă pachetele de subzistență, copiilor li se vor pune la dispoziție kituri educative adaptate vârstei și nivelului de școlarizare menite să le ofere acestora posibilitatea de a desfășura activități educative la domiciliu.
Pregătirea centrelor de zi pentru reluarea activităților. In lunile de final ale proiectului, odată cu încheierea epidemiei și relaxarea măsurilor de limitare, se va avea în vedere o igienizarea amănunțită a spatiilor și echipamentelor din cadrul celor 5 centre educationale în vederea pregătirii reluării activității acestora.
Corelarea activităților proiectului cu intervenția autorităților locale.

Proiectul „Alo, sunt aici să te ajut!” este derulat de Fundația de Sprijin Comunitar și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a
programului „În stare de bine”

www.instaredebine.ro