Voluntariatul – un subiect de interes pe agenda publică la nivel național
În anul 2014, au fost realizate cele mai recente actualizări ale cadrului legal privind voluntariatul în România, prin crearea Legii Voluntariatului nr. 78/2014, ca urmare a eforturilor Federației VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România și a partenerilor săi.
Demersul legislativ s-a bazat pe o amplă consultare cu organizațiile care lucrează cu voluntari și a avut un impact benefic asupra sectorului de voluntariat, prin creșterea calității programelor de voluntariat, cât și prin creșterea vizibilității și recunoașterii valorii acestora.
Consolidarea mișcării de voluntariat din România
Coaliția își propune consolidarea mișcării de voluntariat din România pentru a stimula implicarea și conștientizarea civică, prin realizarea demersurilor de completare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice, pentru aplicarea corectă, unitară și transparentă a prevederilor legislative:
- Prin realizarea demersurilor de completare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice
- Prin dezvoltarea unei platforme online cu informații și modele de lucru
- Prin organizarea unor evenimente de capacitare a organizațiilor neguvernamentale active în domeniul voluntariatului – webinarii, sesiuni de instruire, consultări la nivel național, conferință cu participare internațională pe teme de advocacy
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de doi ani (martie 2021 – februarie 2023) și implică atât organizațiile care lucrează cu voluntari, factorii de decizie de la nivel local și național, cât și volutari.
Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler și beneficiază de o finanțare în valoare de 248.990 Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!