Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru

Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis, Asociația Cultura’n Șură și Spitalul Județean de Urgență Bacău a demarat un nou proiect intitulat Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru  ce își propune să răspundă nevoii fundamentale de acces la servicii de sănătate și de consiliere socială și psihologică a femeilor din 4 comunități rurale și orașul Bacău.  210 femei și 40 de bursiere FSC vor beneficia de sesiuni de informare pe tema sănătății reproducerii și contracepție, transport pentru consultații de specialitate în Spitalul Județean Bacău, sesiuni de consiliere psiho-socială și oportunitatea ca mărturiile lor de viață să fie inspirație pentru crearea unui spectacol de teatru pe tema depresiei postnatale. Proiectul se va desfășura în perioada 15 martie – 31 mai și va beneficia de o finanțare  de 158.540 RON prin programul „In stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Beneficiarele sunt 210 de femei din patru comunități rurale marcate de sărăcie și lipsa oportunităților de dezvoltare precum și a unei infrastructuri de servicii de bază și 40 de eleve de liceu cuprinse în programul de burse FSC, provenind din satele sărace ale județului Bacău. Cele 210 femei sunt mamele sau rude ale copiilor beneficiari ai centrelor educaționale Clubul cu Lipici deschise de FSC în cele 4 comunități rurale și orașul Bacău..

Concret, în cadrul proiectului va exista o echipă mobilă de specialiști: medic ginecolog, un psiholog, un asistent medical și un asistent social care va livra în satele vizate sesiuni de educație pentru sănătate, dezvoltare personală și viață socială activă,  într-un mod prietenos, interactiv și adaptat beneficiarelor. Sesiunile și celelalte activități ale proiectului se vor desfășura în cadrul Cluburilor cu Lipici deschise de FSC în cele 5 comunități rurale și orașul Bacău. Discuțiile vor avea și o finalitate concretă: în urmă întâlnirilor cu medicul specialist femeile cu probleme de sănătate constatate sau potențiale, ca și cele gravide, vor fi orientate către Spitalul Județean Bacău pentru  investigații complete și rezolvarea problemelor de sănătate. Deoarece una dintre piedicile de care se lovesc aceste femei pentru a ajunge la Spitalul Județean este distanța mare și lipsa resurselor financiare, în cadrul proiectului li se va pune la dispoziție, gratuit, microbuzul de Transport în Interes Comunitar serviciu înființat cu câțiva ani în urmă de FSC în aceste comunități.

Un psiholog din cadrul Asociației Mutatis Mutandis va organiza sesiuni de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici, pe diferite teme specifice femeilor de la fiecare centru în parte vizând identificarea și rezolvarea problemelor individuale sau de grup ale femeilor, dezvoltarea încrederii acestora în sine și în cei din jur, dezvoltarea unor relații armonioase în familie și comunitate, probleme legate de violența domestică, prin metoda psihoeducatională C.L.A.R – metodă inovativă de schimbare comportamentală și rezolvare de probleme emoționale și relaționale.

Una dintre activitățile inedite și inovative ale proiectului va consta în crearea unui spectacol de teatru pe baza mărturiilor preluate de prof. dr. Alina Căprioară în urmă ședințelor de consiliere psihologică cu grupul vulnerabil.  Piesa va fi concepută, regizată și pusă în scenă de echipa Asociației Cultura’n Șură, iar prezentarea spectacolului se va face pe plan național, în mai multe locații, prin încheierea unor parteneriate cu teatre din orașele Bacău, Iași, București, Cluj. Scopul prezentării acestui spectacol este conștientizarea de către publicul larg a  problematicii femeii aflate în situații psihologice de criză- începând cu nașterea și implicațiile ei emoționale, dar și cu factorii determinanți în declanșarea unei depresii post-partum, afecțiune despre care informarea în România este foarte redusă.

Proiect derulat de Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis, Asociația Cultura’n Șură și Spitalul Județean de Urgență Bacău și finanțat prin programul „In stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societătii Civile.

www.instaredebine.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a programului “In stare de bine”. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.

Parteneri: