Programul de voluntariat

Programul de voluntariat a fost initiat in anul 2004 pentru a raspunde nevoii organizatiei de personal in special in vederea sustinerii campaniilor stradale si a celor de strangere de fonduri. De atunci programul s-a dezvoltat spectaculos ajungandu-se ca la ora actuala FSC sa aiba un centru de voluntariat cu peste 200 de tineri dornici sa se implice activ in comunitatea in care traiesc.

Viziunea noastra este a unui oras solidar, in care toti cetatenii se implica in rezolvarea problemelor comunitatii locale, oferindu-si timpul, cunostintele, abilitatile, energia, talentele sau experienta pentru o societate mai sanatoasa, mai fericita. Ne dorim o comunitate in care implicarea intr-o activitate de voluntariat reprezinta o valoare acceptata si impartasita de toti membrii comunitatii.

Principalele proiecte ale voluntarilor nostri:

Atelierul Activ Mozaic

Activ Mozaic este un proiect al Fundatiei de Sprijin Comunitar, unde voluntarii si beneficiarii organizatiei realizeaza manual cadouri, bijuterii, obiecte ornamentale, produse personalizate pentru companii si multe alte obiecte interesante care sunt apoi comercializate pentru a sustine celelalte programe ale organizatiei.

Ingeri in halate albe

Voluntarii merg săptămână de săptămână la Secția de Neurologie si cea de Ortopedie a Spitalului Județean Bacău pentru a le fi un sprijin moral bolnavilor internați acolo. Voluntarii fac diferite cumpărături pentru bolnavi (medicamente, alimente etc), ajută la deplasarea bolnavilor la alte secții unde aceștia sunt nevoiți să-și facă analize sau investigatii.

Centrul Mozaic

Voluntarii merg săptămânal la Centrul Mozaic din Bacau pentru a oferi din timpul lor copiilor de acolo. In fiecare zi fac teme cu beneficiarii centrului si activități interactive cum ar fi jocuri, matematică distractivă, codul bunelor maniere etc.

In week-end se fac activități recreative cu aceștia, cum ar fi: clubul de engleză, clubul de franceză, clubul de pictură, clubul de muzică;

Scoala de vara in mediul rural

În lunile iulie şi august ale fiecărui an se desfășoară proiectul „Școala de vară” FSC adresat copiilor din zona rurală de est a județului Bacău. În fiecare an la acest proiect participă pe de o parte sute de copii din satele dezavantajate din Bacău, iar pe cealalta parte, în calitate de organizatori tineri voluntari ai Fundaţiei de Sprijin Comunitar, dar şi din Marea Britanie.

Școala de vară este un proiect ce își propune reducerea abandonului școlar din zona rurală, dobândirea unor valori sănătoase, cunoșterea reciprocă, stabilirea de viitoare contacte și proiecte, deprinderea unor abilități și competențe în ceea ce presupune munca în echipă, comunicare, abilități practice de viață etc.

Alături de copiii din sate

In 2020, in contextul limitarilor impuse de pandemia cu COVID-19, scolile de vara au luat forma unui program de suport social, emotional si educational pentru 200 de copii din satele comunelor Stanisesti, Dealu Morii, Colonesti, Rachitoasa si Motoseni prin intermediul unei caravane cu voluntari.

Grupul tinta: 200 de copii, provenind din familii vulnerabile, locuitori ai zonelor rurale din estul judetului. Acesti copii sunt, in mare parte, beneficiari ai Serviciilor sociale asigurate de FSC. Acestia au parinti cu venituri modeste, locuiesc in case precare si nu au acces la tehnologie si internet.

Activitatile principale: 30 de voluntari FSC, organizati in echipe de cate 5 persoane vor pregati un program itinerat (caravana) adresat copiilor. Activitatea va avea loc in aer liber (vom respecta cu strictete masurile de igiena, securitate si distantare sociala), in vecinatatea scolilor locale sau a Cluburilor cu Lipici. Pentru facilitarea activitatilor vom achizitiona pavilioane care vor fi montate/demontate cu usurinta.

Voluntarii si bursierii (tineri din zone rurale care beneficiaza de burse scolare oferite de FSC) vor participa la o tabara tematica Tabara de Teatru « Eu nu sunt de vanzare », pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane in randul tinerilor.

Proiectul se desfasoara in perioada 10 August – 10 Noiembrie 2020 si are un buget total de 48.837,21 lei, dintre care 42.000 lei reprezinta cofinantare oferita de Consiliul Judetean Bacau.

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2020 conform Legii nr. 350/2005

Pentru mai multe detalii privind programul de voluntariat vizitati si site-ul voluntarilor: www.voluntarifsc.ro