Fundația de Sprijin Comunitar Bacău în parteneriat cu Asociația Four Change și Universitatea Danubius Galați lansează în cadrul proiectului ”Servicii sociale pentru fiecare vârstnic – pachet de achiziții de servicii in fiecare comunitate”  documentul ”Analiza privind situația achizițiilor de servicii sociale dedicate persoanelor vârstnice”.

Analiza apare in contextul in care problematica persoanelor vârstnice nu reprezintă încă o prioritate pe agenda politică, deși semnalele de alarmă cu privire la impactul îmbătrânirii demografice sunt cunoscute de cel puțin 10 ani.

Îmbătrânirea populaţiei este una dintre cele mai importante provocări sociale şi economice cu care se confruntă societăţile europene în secolul al XXI-lea. Fenomenul va afecta toate statele membre şi va avea un impact asupra majorităţii domeniilor de acţiune.

Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani. Deoarece persoanele vârstnice au nevoie de îngrijiri medicale speciale, sistemele sanitare vor trebuie să se adapteze în aşa fel încât să ofere asistenţa medicală corespunzătoare şi să rămână viabile din punct de vedere financiar.

Creșterea pensiilor fără o dezvoltare echilibrată a serviciilor de suport pentru persoanele vârstnice (inclusiv a serviciilor de îngrijire de lunga durată) conduce progresiv la o povară nesustenabilă pentru bugetul de stat, pe termen lung.

In noiembrie 2018 se inregistrau 5,011,500 pensionari repezentand 26% din totalul populatiei tarii, persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani reprezintă 55% dintre acestia.

Din perspetiva acoperirii cu servicii de ingrijire de lunga durata pentru varstnicii afectati de boli, incapacitate, singuratate in acceasi perioada (noiembrie 2018) numarul persoanelor care beneficiaza de servicii asigurate de un furnizor acreditat si licentiat (fie in sistem public fie in sistem privat) este de:

PERSOANE INGRIJITE LA DOMICILIU (asigurate de 212 furnizori licentiate) 7,083 0.14% Din numarul total de pensionari
Persoane ingrijite in sistem rezidential (asigurate de 346 furnizori licentiati) 15,455 0.31% ; din numarul total de pensionari
Beneficiari centre de zi (asigurate de 113 furnizori licentiati) 4,360 0.09%; din numarul total de pensionari

Numarul beneficiarilor de servicii reprezinta doar 0.54% din totalul pensionarilor din Romania!!!!

Ceea ce este insuficient pentru nevoia varstnicilor din Romania!!! Acest lucru este confirmat si de studiul efectuat de Ministerul Muncii si care declara ca aproximativ 6-7% din populatia in varsta are nevoie de servicii de ingrijiri la domiciliu.

Pentru a veni in Sprijinul decidentilor am intocmit un studiu pe care il punem la dispozitie, acesta include solutii de dezvoltare, mecanisme de finantare a Serviciilor precum si modele aplicate in 3 tari Europene (Olanda, Germania si Marea Britanie).

Lansam prin proiect cateva solutii:

  • Dezvoltarea mecanismului de achizitii publice pentru contractarea de servicii pentru persoane varstnice de la furnizori licentiati (pe baza standardelor de cost existente); conform studiu, mecanismul este isuficient cunoscut si aplicat atat de catre autoritati publice cat si de furnizori de servicii;
  • Dezvoltarea sectorului ONG prin cresterea capacitatii de intelegere si aplicare a legislatiei aferente achizitiilor publice;
  • Realizarea unui pachet metodologic complet care sa fie pus la dispozitia decidentilor pentru a fi folosit

Rezultatele analizei vor sta la baza unei propuneri de politica publica care sa faciliteze dezvoltarea sectorului de servicii sociale si socio-medicale pentru persoanele varstnice intr-un mod unitar pe tot teritoriul Romaniei.

Speram ca acest proiect se alatura demersurilor guvernantilor in a asigura servicii cetatenilor adaptate nevoilor acestora, asigurate de profesionisti in propria comunitate.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativa 2014-2020 și are ca scop creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale care furnizează servicii sociale destinate persoanelor vârstnice de a formula și propune politici publice ce vizează stimularea contractării sociale în vederea dezvoltării de servicii sociale pentru vârstnici, în fiecare comunitate din România.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa de email comunicare@4change.ro, persoana de contact Aurelia Pasăre.