In cadrul proiectului ”Împreună pentru Bunici Activi” a fost înființat un serviciu telefonic dedicat vârstnicilor din municipiul Bacău, prin care aceștia vor primi ajutor și consiliere specializată în gestionarea stărilor de anxietate, panică, îngrijorare legată de starea lor de sănătate sau a celor dragi, precum și sprijin direct pentru a face față provocărilor de orice natură determinate de contextul pandemiei de COVID-19.

Proiectul ”Împreună pentru Bunici Activi”, a fost demarat începând cu luna iulie a anului trecut de Fundația de Sprijin Comunitar cu scopul de a dezvolta, pe o perioada de doi ani, un model inovator de servicii integrate dedicate persoanelor vârstnice cu diferite vulnerabilități și dependențe, dar și să promoveze conceptul de îmbătrânire activă ca soluție pe termen lung la procesul de îmbătrânire demografică. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman.

Vârstnicii resimt cel mai accentuat în această perioadă starea de stres emoțional și manifestă stări de anxietate și panică, datorită riscurilor majore la care sunt expuși în cazul unei infectări cu noul coronavirus. În ultimele două luni, în cadrul unui proiect de urgență derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și alte 25 de ONG-uri din județ, tot mai mulți vârstnici au apelat prin telefon la sprijinul voluntarilor și specialiștilor FSC.

”Concluziile proiectului de urgență UNIT20 ONG Bacău si faptul că riscul la care sunt expuși în continuare cei în vârstă sau bolnavi nu va dispărea, mai ales ca există mulți specialiști care estimează un al doilea val al pandemiei în această toamnă, ne-au determinat să continuăm și să dezvoltăm componenta de tele-asistență pentru a fi cat mai aproape de seniorii Bacăului și a le putea fi de folos chiar și în condițiile speciale impuse de pandemie.” Gabriela Achihăi, președinte FSC

Practic, în cadrul noului serviciu dezvoltat de FSC, orice persoana vârstnică din municipiul Bacău poate suna la unul dintre cele trei numere de telefon: 0234 546 640, 0728 928 064, 0728 928 065 pentru a solicita sprijin la cumpărături sau alte nevoi, precum și pentru a primi informații și consiliere de specialitate pentru a putea depăși perioada de criză epidemiologică. Prin introducerea acestei activități, ne vom asigura că serviciile directe integrate oferite prin proiect sunt promovate și către alți vârstnici vulnerabili în afara celor prinși deja in proiect astfel ca și aceștia să poată beneficia de serviciile oferite de FSC.

Serviciul telefonic pus la dispoziția vârstnicilor funcționează între orele 08.00 -16.00, o ședință de consiliere, asistență socială sau de altă natură prin telefon având o durată de aproximativ 30 – 50 de minute.

Pe lângă consilierea și informarea telefonică se continuă și ajutorul oferit pentru procurarea rețetelor, alimentelor de bază sau produselor de igienă, acestea fiind livrate la domiciliul persoanei vârstnice. Beneficiarii vor primi produsele la ușă și achită contravaloarea lor, întreg procesul desfășurându-se cu respectarea normele de igienă și distanțare socială. Pentru cazurile sociale grave, care se află în imposibilitatea de a-și achiziționa cele necesare din veniturile proprii, organizația va suporta costul acestora din veniturile obținute din donații sau sponsorizări.

Noul serviciu va funcționa până în luna noiembrie a acestui an și va fi disponibil doar persoanelor vârstnice din municipiul Bacău. După expirarea acestui termen, în funcție de contextul epidemiologic existent atunci și după o evaluare a impactului avut, se va decide extinderea sau sistarea acestuia.

Proiectul ”Împreună pentru Bunici Activi” este cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU), Axă prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei