Ca o continuare firească a implicării Fundației de Sprijin Comunitar (FSC) în campania locală de sprijinire a cetățenilor ucraineni refugiați în Bacău, dar și a celor rămași în Ucraina (prin donații de haine, alimente, produse de igienă, medicamente etc, dar și organizarea a 4 caravane umanitare pentru Ucraina), a fost demarat în luna iunie un nou proiect care își propune înființarea unui Birou de Consiliere și Integrare Refugiați Ucraineni ce funcționează la sediul FSC din Bacău, str. Mărăști 32.

Aici, refugiații ucraineni stabiliți în Bacău beneficiază de mai multe categorii de servicii menite să le ușureze șederea în orașul nostru, accesarea drepturilor pe care le au în calitate de refugiați, accesarea de servicii medicale, educaționale sau chiar pentru găsirea unor locuri de muncă:

· Informare despre drepturi și legislație, puncte de suport, beneficii acordate de statul Român, servicii asigurate de diferiți furnizori publici sau privați, alte servicii asigurate de ONG.

· Suport în întocmire acte, completare formulare și aplicații, etc.

· Consiliere psihologică (în limba engleză) depășire traume, acceptare, identificare potențial de activitate. Orientare către locuri de muncă.

· Organizare ateliere creative și de integrare cu copii și tineri din Ucraina la Centrul Mozaic al FSC din str. Mărăști 32;

· Servicii de traducere;

· Sprijin punctual persoane (asistență medicală, alimente, produse de igienă, etc.)

Pentru facilitarea acordării acestor servicii, în echipa FSC a fost cooptată și angajată pe perioada proiectului una dintre femeile nevoite să fugă din calea războiului care le devastează țara. Marina Bocearova are 34 de ani și este din Odesa.

A venit în Bacău încă de la începutul lunii martie, împreună cu cei doi copii ai ei și alte două prietene și copiii acestora. S-a bucurat foarte mult că a găsit un oraș liniștit și primitor unde oamenii au fost săritori și dornici să le ajute încă de la început.

Cu trecerea timpului și prelungirea conflictului din Ucraina a înțeles că trebuie să se implice mai activ pentru a-și ajutora semenii refugiați, în condițiile în care ea vorbește fluent limba engleză, în timp ce, cei mai mulți dintre conaționalii ei nu cunosc această limbă și au mari dificultăți de comunicare cu autoritățile și cu localnicii.

În special situația copiilor refugiați a îngrijorat-o pe Marina, aceștia fiind privați de posibilitatea de a-și continuă școala și de a participa la activități educative. În Bacău sunt în acest moment 25-30 de

copii ucraineni, împreună cu rudele lor iar Marina a simțit că trebuie să facă ceva pentru ei. Așa a ajuns să se implice în proiectul inițiat de FSC unde facilitează accesul acestora la activitățile Școlii de Vară FSC de la Centrul Mozaic și înlesnește comunicarea între specialiștii FSC și beneficiarii ucraineni ai Biroului de consiliere și integrare. Deasemenea rolul Marinei în proiect este de a-i ajuta și însoți pe conaționalii ei care au nevoie să acceseze diferite servicii (medicale, juridice etc).

Proiectul este finanțat prin „Integration Program for Refugees”, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Bacău, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar.

Proiectul este finanțat cu suma de 68.250 lei pe o perioada de 3 luni.

Persoană de contact: Gabriel Magurianu

Telefon: 0234.585.658/ 0722.435.756

Email: secretariat@fsc.ro