Sponsorizari din partea firmelor
Legea Sponsorizarii, impreuna cu Codul Fiscal, permite societatilor comerciale sa ofere sponsorizari organizatiilor din anumite domenii si sa beneficieze de facilitate fiscal, in anumite conditii prevazute de lege. Cheltuiala cu sponsorizarea oferita nu este o cheltuiala deductibila fiscal, dar poate genera un credit fiscal, adica poate reduce impozitul pe profit de plata cu suma integrala a sponsorizarii oferite.
Codul fiscal prevede urmatoarele limite (minimul dintre ele):
Astfel, facilitate fiscalaacordata prin mecanismul de credit fiscal permite, practice, sponsorului sa plataeasca suma respective catreo organizatiefara scop lucrative si nu in contul impozitului pe profit. Pentru a fi inclus in calculul impozitului pe profit pe anul respective, contractual de sponsorizare trebuie incheiat inainte de sfarsitul anului calendaristic, iar plata trebuie efectuata pana la finele anului.
In cazul in care cheltuielile legate de sponsorizare depasesc limitelepermise in anul current pentru credit fiscal, conform Codului Fiscal diferenta poate fi dedusa din impozitul pe profit in urmatorii 7 ani.
Detalii din Legea sponsorizarii nr 32/1994:
Activitati eligibile
Sponsorizarile pot fi acordate beneficiarilor (persoanelor juridice fara scop lucrative), care isi desfasoara activitatea in domeniul culturii, artelor, medicinei, asistenta si servicii sociale etc.
Chiar si microintreprinderile pot face sponsorizari deductibile!
OUG nr 25/2018, publicata in monitorul official nr 291 din 30.03.2018, aduce urmatoarele completari si modificari ale Codului Fiscal:
La articolul 56, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alienate (11) – (14):
(11) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr 32/1994 (Legea Sponsorizarii), cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor non-profit (…) care sunt furnizori de servicii sociale acreditati, cu cel putin un serviciu social licentiate, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat petru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
(12) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (11) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, se raporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimester consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimester consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor
Fundatia de Sprijin Comunitar este furnizor de servicii sociale, cu cel putin un serviciu social licentiat:
Pentru a sustine proiecte FSC printr-o sponsorizare puteti descarca de AICI contractul de sponsorizare si ne puteti contacta la tel: 0728 028 082 sau e-mail departamentpr@fsc.ro, pentru detalii si incheierea lui.