Tineri educați = Viitor sănătos

Un proiect nou ce își propune sa  răspundă nevoii de servicii educaționale, de dezvoltare personala si de pregătire pentru o viață sănătoasă a copiilor ce trăiesc in satele sărace din estul județului Bacău. Aproximativ 1.050  de copii si tineri din 6 comunități rurale si municipiul Bacău vor beneficia de sesiuni informative, traininguri si materiale educaționale care sa le ofere baza pentru o viață mai sănătoasă si un viitor mai bun.

Proiectul a demarat la începutul lunii septembrie și se va întinde pe o perioada de 6 luni, având o valoare totală de 211.900 lei.

Beneficiarii sunt 300 de copii beneficiari ai Cluburilor cu Lipici deschise de FSC în zona rurală de est a județului, 650 de copii de la școlile din zonele rurale în care sunt localizate centrele și 50 de tineri liceeni provenind din satele sărace ale județului Bacău care se confruntă, pe lângă lipsa posibilităților materiale și cu probleme de adaptare socială și școlară, probleme de comunicare și integrare în grupurile de tineri, dezorientare privind viață personală și profesională, datorate discrepanțelor majore existente în România între sat și oraș. Acestora li se vor adaugă alți 50 de voluntari FSC care vor fi implicați în activitățile proiectului atât pentru a-și oferi sprijinul echipei de proiect, cât și pentru a învață și a se dezvoltă la rândul lor.

Dată fiind tematica generoasă a proiectului și echipa de proiect va fi formată dintr-o echipa pluridisciplinară. un medic specialist și un asistent medical, un psiholog, un asistent social și chiar un trainer în dezvoltare personală. Aceștia vor susține activitățile atât în Bacău, cât și în Cluburile cu Lipici și școlile din mediul rural avute în vedere, în cadrul unei Caravane a vieții sănătoase. Echipa mobilă va oferi în satele vizate sesiuni de educație pentru sănătate  într-un mod prietenos, interactiv și adaptat vârstei celor mici, folosind un set de broșuri colorate și prietenoase care vor fi create special în cadrul proiectului. Vor fi abordate teme precum precum igiena corpului și a hainelor, nutriție, sănătatea corpului, sănătate mintală, sănătatea relațiilor și educație sexuală, pericolele din spatele tutunului, alcoolului, drogurilor, traficul de ființe umane. Caravana va fi dublată și de sesiuni lunare de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici susținute în cadrul Cluburilor cu Lipici.

Cei 50 de tineri liceeni din proiect, care învață la licee din Bacău și sunt susținuți de FSC prin burse școlare, vor fi implicați în câteva activități mai aplicate, gen work-shopuri, în cadrul cărora își vor dezvoltă abilități de viață importante pentru viitor.

Astfel, tinerii vor putea participa la un workshop de dezvoltare personală dar și la o unul care va aborda o tema de mare actualitate în rândul tinerilor: mâncarea sănătoasă. Aici vor fi invitați să se implice și câțiva voluntari din cadrul Kaufland Bacău.

Activitățile proiectului vor mai cuprinde și activități comune ale bursierilor și voluntarilor FSC, o excursie tematică pentru cei mai harnici și implicați copii de la Cluburile cu Lipici, iar la finalul proiectului, fiecare centru va găzdui câte un eveniment de închidere unde vor fi invitați să participe părinți, profesori și membrii comunității. Copiii vor „povesti” prin cântece, dans, dramatizări, expoziții, etc ce au învățat în cadrul proiectului și cum își propun ei să transforme nu doar propria viață ci și fața comunității în care trăiesc.

Proiectul Tineri educați = viitor sănătos este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a programului “In stare de bine”. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.